Kender du særreglerne for salg til private i udlandet?
Har du styr på, hvornår du skal afregne udenlandsk moms enten via ”One Stop Shop” eller fjernregistrering af salg?
Når din virksomhed sælger varer og/eller ydelser til privatpersoner med bopæl i udlandet, gælder en række særregler om moms, som du skal være opmærksom på.
Hvis salget sker til en kunde med bopæl i et EU-land, er det dit ansvar at momsen bliver indbetalt til myndighederne i det land, hvor kunden har sin bopæl og med den momssats, som gælder i det pågældende land. Det betyder, at du enten (1) skal være momsregistreret i det pågældende land (fjernsalgsregistrering), så momsen afregnes direkte til myndighederne, eller at du (2) anvender de særlige One Stop Shop-regler (OSS-ordningen), så momsen angives og indbetales via de danske skattemyndigheder.
Hvis dit samlede salg til private kunder i de øvrige EU-lande, er under 10.000 Euro årligt, kan du undgå at anvende de særlige regler. Og i stedet opkræve og indbetale dansk moms af dine salg.
Erfaringen viser, at en del virksomheder kommer for sent i gang med at afregne udenlandsk moms i stedet for dansk moms. Det kan skyldes en misforståelse vedrørende grænsen på 10.000 Euro. Det kan også skyldes at en del virksomheder slet ikke er opmærksomme på de særlige regler.
Den mest enkle metode, hvis dine kunder fordeler sig over flere EU-lande, er OSS-ordningen. Ordningen forudsætter en særlig registrering hos Skattestyrelsen. I forbindelse med registreringen og den efterfølgende indrapportering, er der mange ting som du skal have styr på og der skal træffes nogle valg:
- De fleste andre EU-lande har flere forskellige momssatser. Såkaldt differentieret moms. Det er vigtigt, at du anvender de korrekte momssatser.
- Skal dine kunder betale samme pris uanset at momssatserne i EU varierer en del, eller skal prisen afspejle momssatsen i kundens land?
- Din bogføringen skal sættes op, så den kan håndtere de forskellige momssatser.
- Indberetningspligterne skal overholdes. Det gælder både den særlige OSS-angivelse og oplysninger i den almindelige momsangivelse.
- Du skal kunne dokumentere dine kunders bopæl. Det er særlig vigtigt, hvis der er tale om salg af tjenesteydelser.
- Hvis du sælger varer med punktafgifter, fx vin og spiritus, gælder særlige regler og betingelser.
Der er et stigende antal sager om efterbetaling af moms eller ”flytning” af moms til udlandet fordi man havde overset pligten til at betale lokal moms. Det er derfor vigtigt at orientere sig i reglerne. Kontakt os, hvis du har brug for hjælp.